احادیثی از امام محمد باقر(ع)
حضرت باقر(علیه السّلام): اسلام پنج پایه دارد: نماز، زکات، حج، روزهى ماه رمضان، ولایت و دوستى ما اهلبیت؛ در آن چهار تا رخصت و ارفاق هست- چنان که فقیر نباید زکات بدهد، غیر مستطیع واجب نیست حج برود، مریض نشسته نماز مىگذارد، و روزه را مىخورد- اما ولایت از هیچکس ساقط نیست، مریض، سالم، ثروتمند و فقیر بر همه لازم است. حضرت باقر- علیه السّلام- به ابى بکر حضر مىفرمود: مىدانى چند نماز بر میت خوانده مىشود؟ گفت: نه، فرمود: پنج تکبیر از پنج نماز یومیه گرفته شده، از هر نمازى یک تکبیر، (پس گویا پنج نماز بر او خوانده شده)
حضرت باقر(علیه السّلام): گروهى از مشرکان را نزد پیغمبر- صلّى اللّه علیه و آله و سلّم- آوردند، دستور داد آنها را بکشند، به جز یک نفر، آن فرد پرسید: به چه مناسبت مرا آزاد کردید؟ فرمود: جبرئیل خبر داد که تو پنج صفت نیکو دارى که خدا و پیغمبر آنها را دوست دارند: غیرت زیاد نسبت به ناموس، سخاوت، خوش اخلاقى، راستگویى و شجاعت. مشرک با شنیدن این مطلب اسلام آورد و ثابت ماند تا در یکى از جنگها در رکاب پیغمبر- صلّى اللّه علیه و آله و سلّم- شهید شد.
امام باقر(علیه السّلام)فرمود: پدرم سفارش کرد: با پنج کس همنشینى و رفاقت نکن حتى در بین راه: 1- فاسق، که ترا به یک لقمه بلکه کمتر مىفروشد. گفتم: پدر جان! کمتر از لقمه چیست؟ فرمود: به طمع لقمهاى که به آن هم نمىرسد. 2- بخیل، زیرا در سختترین مواقع احتیاج مالش را از تو دریغ مىکند. 3- دروغگو، که چون سراب، دور را نزدیک و نزدیک را دور مىنماید. 4- احمق، که گاهى مىخواهد نفع برساند ضرر مىزند. 5- کسى که با خویشان خود ناسازگارى مىکند، که خدا او را در سه جاى قرآن لعنت کرده است.
حضرت باقر(علیه السّلام)فرمود: خداوند سه امتیاز به مؤمن داده: عزت دنیا، رستگارى آخرت، و عظمت در دل ستمکاران.
حضرت باقر- علیه السّلام- فرمود: خداوند بهشتى دارد که جز سه کس را در آن راه ندهد: مردى که به ضرر خود حق را بگوید، کسى که براى خدا بدیدن برادر مؤمن رود، و آنکه براى خدا مؤمنى را بر خود ترجیح دهد.
امام باقر(علیه السّلام)فرمود: سه چیز بلندى درجه است، سه چیز کفاره گناه، و سه چیز کشنده، و سه چیز نجاتبخش؛ اما بلندى مقام: در سلام کردن به همهى افراد، مهمانى کردن، و نماز نیمه شب است.
و اما کفاره: در زمستان شاداب وضو گرفتن، شب و روز به مسجد رفتن، و مواظبت بر جماعت است.
و اما کشنده: بخلى که از آن پیروى کنند، هوى و هوسى که دنبالش روند، و خودپسندى.
و اما نجات بخش: ترس از خدا در نهان و عیان، اقتصاد در توانگرى و فقر، و سخن عادلانه در خرسندى و خشم.
حضرت باقر(علیه السّلام-)فرمود: پس از اینکه نوح درباره امتش نفرین کرد شیطان آمد و گفت: تو به من احسانى کردهاى مىخواهم عوض آنرا بدهم. نوح فرمود: پناه بر خدا که من به تو خدمتى کرده باشم، چه احسانى به تو کردهام؟ گفت: آرى تو نفرین کردى خدا قومت را غرق کرد و دیگر کسى نماند که من رنج گمراه کردنش را تحمل کنم، و تا قرن بعدى بیاید من راحتم. حضرت نوح فرمود: اینک چه پاداشى مىخواهى بدهى؟ گفت: مرا در سه جا یاد کن که در این سه مورد من از هر وقت به انسان نزدیکترم: وقت غضب، هنگام حکم بین دو نفر، و موقعیکه با زن نامحرمى نشستهاى و دیگرى نیست.
امام باقر(علیه السّلام)فرمود: ظلم سه گونه است: قابل آمرزش، غیر قابل بخشش، و ظلمى که صرفنظر نمىشود؛ اول ظلم به نفس است که گناهانى بکند بین خود و خدا، دوم شرک (و پرستش غیر خدا) است سوم حقوق مردم.
برگرفته ازنرم افزار گنجینه روایات نور، کتاب نصایح